The X Factor (UK)

Având în vedere că show-ului britanic va fi prezent şi la noi în curând însă în limba română desigur, am hotărât să expun şi eu o părere despre acest concurs de talente muzicale, creat de Simon Cowell.

Cum nu erau disponibile la TV, am văzut ultimele 3 sezoane pe internet. Ideea concursului este una ce atrage publicul. Timp de 6-7 episoade se desfăşoară audiţiile ( cu public din sezoanele 6,7 şi8), apoi urmează “boot camp”, unde sunt selectate 32 de persoane din cele 200 alese iniţial. La casele judecătorilor, din cei 32 sunt aleşi cei 12 finalişti ce vor participa la show-ul live, unde vor putea fi votaţi pentru a rămâne în competiţie. Finaliştii se împart în 4 cateogrii: băieţi, fete, peste 25 de ani şi grupuri, fiecare având ca mentor unul dintre membrii juriului. Fiecare ediţie are un specific, fiind alese diverse genuri de muzică sau piese din repertoriul unor legende muzicale spre a fi interpretate. În fiecare săptămână, ultimii 2 concurenţi ca număr de voturi se prezintă din nou pe scenă pentru a rămâne în competiţie, iar până la semifinale cel care pleacă acasă este desemnat de juriu. Anul trecut au fost 16 finalişti deoarece erau mulţi concurenţi talentaţi, dar în marea finală au ajuns 4, aceştia cântând alături de un star al muzicii.

În fiecare sezon se prezintă la audiţii diverse specimene care nu au nici cea mai mică înclinare spre cântat, dar se prezintă pentru că, mama, sora, bunicul mamei unchiului vecinei de la 2 au fost de părere că respectivul sau respectiva, după caz, are voce şi ar trebui să îşi încerce şansa. Desigur, multe dintre scene sunt regizate, că doar e show, nu se face pentru binele lui X sau Y, ci pentru rating, deci pentru bani.

Din ce am citit, poate nu este adevărat dar mi-e greu să crec altfel, Simon Cowell îi obligă pe concurenţi să semneze un contract drastic pe parcursul sezonului ” The X Factor “. Acesta stipulează faptul că show-ul îşi rezervă drepturile de autor asupra performanţelor, surselor de venit din show ale concurenţilor ( celor 12 ).  mai pe scurt devin proprietatea lui Simon. Câştigătorul, semnează bineînţeles cu Sony Music, casa de producţie la care este afiliat Cowell.

Mulţi numesc show-ul ” The Fix Factor ” pentru că în numeroase cazuri, cei mai talentaţi şi iubiţi de public au fost eliminaţi. Deşi controversat, show-ul trezeşte interesul a milioane de oameni. Dintre aceştia, numeroşi votează cu mai multe mâini pentru a-şi menţine favoritul în concurs. Anul trecut, venitul total produs s-a ridicat la 500 milioane de euro, din aceştia câştigătorul primind 5 milioane şi un contract de înregistrare a albumului de debut.

Sezonul 8 a început, însă cu juraţi diferiţi, din moment ce domnul Simon Cowell a dorit să oraganizeze concursul  în Statele Unite unde se pot face şi mai mulţi bani. Doar Louis Walsh a rămas din membrii vechi ai juriului, dar a reuşit să o aducă şi pe Kelly Rowland, care a fost propusă ca variantă şi acum câţiva ani. Interesul a mai scăzut pentru restul lumii, dar cel pentru englezi probabil a rămas acelaşi. Ochii consumatorilor de televiziune se vor îndrepta spre versiunea americană ce va fi lansată pe 21 septembrie.

This entry was posted in Articole. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>