Seinfeld – un show pentru generaţii

Cel mai bun serial de comedie din lume ( oare mai bun ca ” Friends ” ? ) se întinde pe parcursul a 9 ani. Acţiunea se petrece în New York şi îi are ca protagonişti pe Jerry Seinfeld, Elaine Benes, George Constanza ( Can’t stand ya ) şi Cosmo Kramer. Majoritatea scenelor sunt filmate în apartamentul lui Jerry, dar şi în cafeneaua unde îşi pierd timpul cei 4.

Jerry Seinfeld – un comedian care câştigă destui bani pentru a trăi decent şi fără griji, deşi majoritatea îl cred sărac deoarece trăieşte în acelaşi apartament de ani buni, iar job-ul de pe care acesta îl prestează nu îi poate asigura un trai decent ( în opinia rudelor ). Este perfecţionist în ceea ce le priveşte pe doamne. Fie că au mici defecte sau chiar deloc, nu se angajează în relaţii de durată. Deşi a aprobat un acord verbal cu prietenul său George ca fiecare dintre ei să se însoare din moment ce îşi pierdeau anii ce mai buni pălăvrăgind fără vreun viitor sau scop, nu poate renunţa la ideea de a fi singur şi fără obligaţii. Aici îl voi cita pe Kramer ” I mean what are you thinking about Jerry, marriage, family? They’re prisons. Man made prisons, you’re doing time. You get up in the morning  she’s there, you go to sleep at night she’s there. It’s like you got to ask permission to use the bathroom. Is it alright if I use the bathroom now? And you can forget about watching TV while you’re eating because it’s dinner time, and you know what you do at dinner? You talk about your day. How was your day today? Did you have a good day today or a bad day today ? What kind of day was it ? How about you? “

George Constanza – the little bald guy with glasses.  Îşi pierde slujba în primele episoade ale serialului, iar parcurs de câteva sezoane este şomer deoarece nu se pricepe la nimic decât la sport. Job-ul anterior era locul perfect deoarece nu făcea nimic, dar nu observa nimeni. Tiparul se repetă şi când este angajat la echipa de baseball ” Yankees “.  El reprezintă omul care dă sfaturi deşi de cele mai multe ori acestea nu funcţionează în cazul său.

Elaine Benes – editor de profesie, încearcă să se facă apreciată şi să îşi publice o carte, dar şeful său nu o ia în serios deoarece preferă subiectele care prind la public, chiar dacă nu au calitate. După ce editura la care lucra dă faliment îşi găseşte diverse slujbe pe care le urăşte, iar la un moment dat ajunge directorul casei de modă conduse de J. Peterman, în lipsa acestuia. Nu are multe prietene deoarece petrece mult timp la apartamentul lui Jerry şi în general cu cei trei amici.

Cosmo Kramer – vecinul aiurit de alături. Iniţial se spune despre acesta că nu a mai ieşit din bloc de numeroşi ani până într-o zi când se hotărăşte că trebuie să “trăiască” din nou. Cu prilejul mutării lui Jerry în bloc, acesta a făcut o greşeală când a încercat să fie amabil cu vecinul din faţa uşii ” What’s mine it’s yours ” . În fiecare episod, Kramer vince în apartamentul lui Jerry şi împrumută diverse unelte pentru invenţii / idei / improvizaţii pe care le are. De asemenea, frigiderul lui Seinfeld reprezintă un bufet suedez mereu plin pentru Cosmo. Are multe relaţii, dar de cele mai multe ori prietenii săi se dovedesc a fi nişte ciudaţi fără măsură. Kramer este cel mai amuzant personaj al serialului, prin felul său de a fi, unic.

Faţă de alte seriale noi de comedie, unele chiar decente, Seinfeld se distinge prin originalitate desigur. Unele show-uri noi preiau anumite scene sau situaţii şi le reconstituie în lipsă de alte idei. Seinfeld a fost primul serial care a surprins defecte ale oamenilor, calităţi, situaţii obişnuite şi extrem de reale. Un alt atuu este faptul că nu a existat un episod care să nu aibă acea doză consistentă de umor pur, genial şi subtil pe care multe creaţii noi îl caută cu desăvârşire, însă fără folos.

M-am gândit să scriu acest articol pentru fanii acestui serial, dar şi să aduc un omagiu celui mai bun serial de comedie din istorie.

This entry was posted in Articole. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>